Om norra Cypern

Om Norra Cypern

Medelhavets gömda pärla 

Orörda vita stränder, strålande sol, kristallklart hav och läckra kulinariska upplevelser gör norra Cypern till en av Medelhavets bäst bevarade hemligheter. Med sin naturliga skönhet lockar norra Cypern allt fler utländska köpare och turister.

Det solsäkra vädret med 340 soldagar om året är förstås en stor anledning till att norra Cypern är så omtyckt. Här kan man njuta av sol och bad året runt. Med sitt behagliga klimat har ön också blivit en självklar destination för golfare som ägna sig åt sin sport alla årets månader.

Hela norra Cypern är välsignat av vacker natur med milslånga stränder och sagolika bergskedjor. Här finns nationalparker med vilda åsnor och orörda vikar där havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Med den typiska karaktären av en stad vid Medelhavet är Kyrenia sedan länge ett centrum för turismen på ön. Kyrenias ikoniska hamn och bildsköna turistmagnet är ett absolut måste att besöka. I hamnen är det alltid liv och rörelse, speciellt på kvällen när solen gått ner och hundratals guldgula lyktor tänds. Här kan man vandra mellan barer och lokala restauranger, beställa in nyfångad tonfisk och njut av den romantiska brisen från Medelhavet.

Många blir så förälskade i norra Cypern att de väljer att bosätta sig här permanent. En hög livskvalité till mycket låga levnadskostnader gör platsen till det ideala tillhållet för livsnjutare.

Varför norra Cypern:

  • Billiga fastighetspriser.
  • Orörda kuster, fantastiska bergskedjor och Medelhavets renaste vatten.
  • Idealisk ö för naturälskare – Cypern är känt för vårens vilda orkidéer och för unika fåglar.
  • Ren luft och miljö.
  • Otroligt rik historia, en kombination av Europas och Mellanösterns historia.
  • Fördelaktigt skatteklimat.
  • En utmärkt 18-håls golfbana, Korineum Golf & Beach Resort, och skidor i Troodosbergen på vintern.
  • På norra Cypern finns alla olika slags land- och vattenaktiviteter.
  • Norra Cypern ligger bara fyra timmar bort.
  • Bra klimat året runt med fyra behagliga årstider.

Fakta om norra Cypern:

Flygplatser
Det finns tre huvudflygplatser på Cypern: Larnaca och Paphos på södra sidan och Ercan på norra sidan.

Valuta
Den officiella valutan är turkiska lira (TL).  Även valutor som brittiska pund, US-dollar och euro accepteras. Man kan betala med kreditkort på de flesta ställen och uttagsautomat finns överallt.

Levnadskostnader
Landet erbjuder en hög livskvalitet till en lägre kostnad än andra europeiska medelhavsländer. Lokala livsmedel som frukt och grönsaker är i allmänhet billigare. Fastighetspriser är mycket låga i jämförelse med såväl södra Cypern som med andra Medelhavsländer.

Köra bil
Hyrbilar är lättillgängliga och kostar från £7 per dag att hyra. På Cypern kör man på vänster sida av vägen.

Medicinska norra Cypern
Norra Cypern har en imponerande lista med nya sjukhus och tandvårdskliniker. Tidsbokning kan göras utan dröjsmål, och vårdpersonalen är vänlig och hjälpsam och ser till att du känner dig individuell och viktig.