Om norra Cypern

Om Norra Cypern

Orörda vita stränder, strålande sol, kristallklart hav och läckra kulinariska upplevelser gör norra Cypern till en av Medelhavets bäst bevarade hemligheter. Med sin naturliga skönhet lockar norra Cypern allt fler utländska köpare och turister.

Det solsäkra vädret med 340 soldagar om året är förstås en stor anledning till att norra Cypern är så omtyckt. Här kan man njuta av sol och bad året runt. Med sitt behagliga klimat har ön också blivit en självklar destination för golfare som ägna sig åt sin sport alla årets månader. Hela norra Cypern är välsignat av vacker natur med milslånga stränder och sagolika bergskedjor. Här finns nationalparker med vilda åsnor och orörda vikar där havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Med den typiska karaktären av en stad vid Medelhavet är Kyrenia sedan länge ett centrum för turismen på ön. Kyrenias ikoniska hamn och bildsköna turistmagnet är ett absolut måste att besöka. I hamnen är det alltid liv och rörelse, speciellt på kvällen när solen gått ner och hundratals guldgula lyktor tänds. Här kan man vandra mellan barer och lokala restauranger, beställa in nyfångad tonfisk och njuta av den romantiska brisen från Medelhavet.

Många blir så förälskade i norra Cypern att de väljer att bosätta sig här permanent. En hög livskvalité till mycket låga levnadskostnader gör platsen till det ideala tillhållet för livsnjutare.

Varför norra Cypern

– Behagligt klimat året runt med fyra härliga årstider.
– Orörda kuster, fantastiska bergskedjor och Medelhavets renaste vatten.
– Gyllene sandstränder och natursköna badvikar.
– En idealisk ö för naturälskare
– Cypern är känt för vårens vilda orkidéer och sitt unika fågelliv.
– Ren luft och miljö.
– En otroligt rik historia med många antika platser att upptäcka.
– Mycket låg kriminalitet, en av de säkraste platserna i världen.
– Låga levnadskostnader och ett mycket fördelaktigt skatteklimat.
– Sjukvård i världsklass med högteknologisk medicin-teknisk utrustning och utan väntetider.
– En 18-håls golfbana med internationell standard belägen på en sluttning med utsikt över havet.
– Kulinariska upplevelser med smaker från både öst och väst.
– Norra Cypern ligger bara fyra timmar bort! 

Information

Ta sig hit
Norra Cyperns flygplats heter Ercan Airport och hit flyger man med mellanlandning i Istanbul. Turkish Airlines och Pegasus Airlines har avgångar från Stockholm och Göteborg flera gånger i veckan. Man kan också välja att flyga med direktflyg till Larnaca eller Paphos på södra Cypern. Norwegian flyger direkt till Larnaca, och till Paphos kan man åka med Ryan Air från Skavsta flygplats. Mellan april och november går det också att åka med charterbolagen Ving, Apollo och Fritidsresor till Larnaca.

Ta sig runt
Det finns många biluthyrningsföretag som hyr ut bilar till bra priser. På Cypern är det vänstertrafik. Vill man korsa gränsen med bilen köper man en tilläggsförsäkring vid gränsen.

Valuta
Den officiella valutan är turkiska lira. Det går även att betala med brittiska pund, US-dollar och Euros. Kreditkort accepteras på de flesta ställen och uttagsautomat finns överallt.