fbpx

8 anledningar till att svenskar älskar norra Cypern

Vädret

Cypern är Europas mest solsäkra ö med i genomsnitt 320 soldagar per år. Medelhavsklimatet bjuder på långa somrar och milda vintrar vilket gör att många svenskar väljer att tillbringa stora delar av året här. Flest väljer att åka hit på vår och höst då vädret påminner om en riktigt bra svensk sommar. Under de varmaste månaderna, juli och augusti, ligger den genomsnittliga dagstemperaturen på drygt 30 grader. Då söker sig de flesta in i skuggan, för att när solen sänker sig över Medelhavet njuta av ljumma och behagfulla kvällar. 

Vattnet

Cypern har Medelhavets klaraste vatten, vilket naturligtvis inbjuder till lata dagar med strandliv. Här finns orörda stränder, kilometerlånga med vit sand och små badvikar med släta klippor. Den långa kusten är vacker och bitvis dramatisk och upplevs bäst genom att ta en av de många utflyktsbåtarna som utgår från hamnen i Kyrenia. Njut av en dag till havs med salta bad, god mat och svalkande drycker. För den aktive finns många ställen där du kan hyra och testa bland annat flyboard, vattenskoter och kitesurfing. Föredrar du att tillbringa dagen på djupare vatten finns flera dykföretag som erbjuder såväl kurser som utflykter för både nybörjare och erfarna dykare.

Naturen

Cypern bjuder på en mycket varierad natur som grönskar året om, trots de många månaderna av torka. Det beror till viss del på att vanliga träd här är pinjetallar och carobträd, samt naturligtvis de fridlysta olivträden som är gröna året om. Här finns en rik flora, bland annat en hel del orkidéer, men också godsaker i form av örtkryddor, svamp och vild sparris. Längs hela norra Cypern löper bergskedjan Beşparmak, också kallad Femfingerbergen enligt en gammal sägen. När du ser den stora ”knogen” som sticker upp mitt i bergskedjan så känns namnet ganska självklart. Här uppe finns gott om vägar och vandringsleder och ju längre upp du kommer, desto mer magnifik blir utsikten. Skaffa en karta och ge dig ut och vandra, eller åk med på jeepsafari med erfarna guider som tar dig till de bästa utsiktsplatserna.

Maten

Här är mat inget man kastar i sig i all hast för att man måste äta. Man njuter av maten, och att en måltid tar flera timmar är inget konstigt. Den inleds med ett flertal smårätter, så kallade meze. Först serveras kalla meze och därefter kommer de varma smårätterna in. Dessa avnjuts gärna med ett glas raki eller en kall Efes, det lokala ölet. Sedan kommer huvudrätten som ofta består av nyfångad fisk, serverad med säsongens fräscha grönsaker och någon form av potatis eller ris. Orkar man äta mer efter det så rekommenderas en baklava, det lilla söta turkiska bakverket, som passar bra ihop med en kopp starkt turkiskt kaffe.

Golfen

Många svenskar har funnit sitt golfparadis på norra Cypern. Det behagliga klimatet gör att Korineum Golf Course, den internationella mästerskapsbanan i Esentepe, kan hålla banorna i perfekt skick oavsett säsong. Att köpa ett utlandsboende nära golfbanan för att kunna spela på sin ”hemmabana” året runt har blivit ett populärt alternativ för svenskar.

Korineum är en bana med fantastisk utsikt över såväl hav som berg. De 18 hålen slingrar sig mellan olivlundar och carobträd med en variation som gör spel här till en utmaning för alla nivåer och åldrar. De första nio hålen är belägna i ett kuperat landskap medan de avslutande hålen är förlagda till planare mark. Rundan avslutas lämpligen på restaurang Carobs stora uteservering med utsikt över banan, bergen och Medelhavet.

Sevärdheterna

Cyperns historia går mycket långt tillbaka i tiden och här finns gott om arkeologiska platser att utforska. Ett flertal gamla kloster, borgar och slott finns utspridda över ön där St. Hilarion och Kantara är bland de mest besökta. Missa inte heller Salamis ruiner utanför Famagusta. Och när du är i Famagusta-regionen, passa på att besöka den äldre delen av staden med dess ringmur och gamla katedral.

Kyrenias pittoreska hamn är ett måste som snabbt blir många svenskars favoritställe att tillbringa kvällarna på. Den mysiga hamnpromenaden kantas av restauranger och barer där du kan njuta av god mat eller ta en drink och titta på folklivet. Här finner du också den stora välbevarade borgen med sitt museum som är väl värt ett besök.

Djurlivet

På norra Cypern finns inga stora vilda djur, om man bortser från de vilda åsnorna som lever uppe på Karpaz. De ägs visserligen av kyrkan men strövar fritt och tigger mat av alla turister som kommer hit. Har man tur kan man få syn på en räv, som påminner om den svenska men är betydligt mindre i storlek. I övrigt har Cypern ett mycket rikt fågelliv med många olika arter. I utkanten av Famagusta finns en grund sjö där man vid rätt tid på året kan se tusentals flamingos som mellanlandat på sin långa flygresa. Annars är nog sköldpaddorna de mest kända djuren på norra Cypern. Här finns flera stränder dit havssköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg. Längs kusten pågår ett flertal projekt för att bevara dessa uråldriga djur. Under sommarsäsongen kan du på kvällstid vara med och släppa ut nykläckta sköldpaddor i havet.

Prisläget

En av de större anledningarna till att många svenskar väljer att skaffa utlandsboende på norra Cypern är prisläget. Fastigheter säljs visserligen i brittiska pund men jämfört med andra populära destinationer för utlandsboende så är priserna här väldigt låga. Här betalar du en bråkdel av vad det kostar för motsvarande läge och standard längs den spanska solkusten eller på Mallorca. Det låga prisläget gör också att det är billigt att gå ut och äta liksom att handla mat i affären. Skattesystemet är fördelaktigt vilket gör att det är billigt att leva här och du får mycket för pengarna.

Kontakta oss

Är du intresserad av ett utlandsboende på norra Cypern? Kontakta Norra Cypern Fastigheter så berättar vi mer om hur det går till att köpa en bostad på Medelhavets mest solsäkra ö!

Telefon: 076 204 03 10
E-post: info@ncfastigheter.se

Du kan också höra av dig till oss genom kontaktformuläret.